stycznia 30, 2019

Sernik królewski

Chciałam się dzisiaj podzielić przepisem na moje ulubione pieczone ciasto, czyli SERNIK. Jeżeli przeglądacie moje zakładki i odwiedziliście tę z napisem - przepisy to na pewno zauważyliście, że wszystko, co się tam znajduje nie wymaga specjalnych umiejętności, ani nie pochłania mnóstwa czasu. Tak też jest z tym sernikiem. Trochę czasu trzeba poświęcić - polecam zaangażować dzieci - ale jest łatwe do wykonania. Sernik królewski jest zdecydowanie moim ulubionym typem sernika. Pyszne kakaowe ciasta, starte na dużych oczkach nie tylko wspaniale smakuje, ale i ładnie wygląda. A pomiędzy nimi delikatny, wspaniały ser...


Być może nie jestem obiektywna, gdyż ten sernik piekła jeszcze moja babcia, przez co dodatkowo mam do niego ogromny sentyment, ale to tylko sprawia, że sami musicie przekonać się o jego ewentualnych walorach ;)

SERNIK KRÓLEWSKI

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 kostki miękkiego masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Wykonanie:
  • Do miski wsypać: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia - wymieszać.
  • Oddzielić żółtka od białek
  • Do miski z wymieszanymi składnikami dodać oddzielone żółtka, śmietanę i pokrojone drobno masło.
  • Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - każde zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 min. 
  • Dużą blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą 
  • Po ww. czasie wyciągnąć jedną część ciasta, zetrzeć na tarce, (na dużych oczkach) i podpiec w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 15min. Po czym wyjąć i ostudzić.
Ser:
1 kg. sera (używam wiaderkowego)
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie (waniliowe albo śmietankowe)

Wykonanie:
  • Żółtka oddzielić od białek
  • Utrzeć masło z cukrem na puch
  • Do maślanego puchu dodać ser i żółtka i dokładnie zmiksować, po czym dodać jeszcze budynie
  • Ubić wszystkie białka (9 sztuk) na sztywną pianę i dodać do sera - delikatnie mieszając
  • Położyć ser na upieczonym cieście  i posypać resztą startego ciasta
  • Piec w 180st. przez ok. 1h 
SMACZNEGO!  
 
 
Macie swoje sprawdzone przepisy na serniki? A może specjalizujecie się w innych ciastach? Chętnie wypróbuję nowe przepisy :)

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, moim zdaniem jedno z najlepszych ciast 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki sernik! Zapiszę sobie przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sernik. Mogłabym jeść codziennie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię sernik, który wygląda podobnie, ale zamiast sera daję serki homogenizowane waniliowe. Też jest pyszny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Ja serki waniliowe daję tylko do sernika na zimno. Może napiszesz dokladniej przepis?

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, nie skorzystam, jestem w kuchni chodzącą katastrofą jeśli chodzi o pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie do ciastkarza też daleko, ale to ciasto wyjatkowo zawsze wychodzi, więc się dzielę ;)

      Usuń
  7. Zdecydowanie wygląda królewsko! Chętnie bym go zjadła, ale na razie mam bana na słodycze do 8 lutego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)
    Obserwuję i będzie mi miło, jeśli i Ty dołączysz do grona moich obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie u siebie, mam nadzieję, że rozgoscisz się i zostaniesz :)

      Usuń
  9. Uwielbiam ten sernik, ale ja to zawsze dopakuję jeszcze kilo rodzynek <3
    Pozdrawiam ciepło :)
    Kasia z niekulturalnie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas rodzynki by nie przeszły, wszyscy by je wydlubywali (łącznie ze mną) ; D

      Usuń
  10. Co tu zajrzę, to mnie bierze chętka na słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernikowi nigdy nie odmawiam. Uwielbiam właściwie w każdej postaci. A ten z kakaowym ciastem to już w ogóle....mniam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też go piekę, ale z ciut innego przepisu :) Niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze łatwiejszy? Jak tak, to proszę przepis :)

      Usuń
  13. o rany, muszę spróbować go upiec! mam nadzieję, że nie jest to za trudne ciasto, bo ja generalnie je uwielbiam i zawsze jak jest w naszej pobliskiej cukierni, to je kupuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ja go piekę i wychodzi (a wierz mi, talentu za grosz do pieczenie nie mam) to znaczy, że trudne nie jest ;)

      Usuń

Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza i dodasz go do obserwowanych. Zostaw również adres swojego miejsca, z przyjemnością Cię odwiedzę.

Copyright © Femina domi , Blogger